...

7 curiozitati despre retinopatia diabetica si diabetul zaharat

retinopatia diabetica

Ce este retinopatia diabetica?

Retinopatia diabetica reprezinta una din cauzele principale de pierdere a vederii la pacientii cu varste cuprinse intre 25 si 74 de ani si cea mai frecventa patologie oculara la persoanele cu diabet. Se presupune ca pana in anul 2045 vor exista aproximativ 700 de milioane de oameni cu diabet in intreaga lume, dintre care o treime va suferi de retinopatie diabetica, de la forme usoare pana la forme severe de afectare a vederii, inclusiv orbire.

Diabetul poate fi de tip 1, cunoscut si sub numele de diabet insulino-dependent, in care sunt distruse celulele pancreatice in mod idiopatic sau prin mecanism imun, ducand la o lipsa absoluta a insulinei. Alt tip de diabet este cel de tip 2, non-insulino-dependent, care este caracterizat prin rezistenta la insulina cu sau fara deficit de insulina.

Retina este stratul cel mai intern al ochiului care are rol in captarea imaginii si transmiterea ei apoi prin caile optice pana la nivelul creierului. In momentul in care apar elemente care afecteaza retina, imaginea nu mai este una clara, iar in unele cazuri modificarile pot fi ireversibile, afectand permanent vederea.

Cum se produce retinopatia diabetica?retinopatia diabetica

Diabetul interfera cu capacitatea organismului de a utiliza si de a stoca zahar (glucoza), ducand la niveluri crescute ale glicemiei. Acest lucru duce la deteriorarea vaselor mici de sange din intreg corpul, inclusiv a celor de la nivelul retinei. Prin afectarea peretilor vasculari apar microanevrisme si se produce o pierdere de sange si fluide, cu aparitia inflamatiei si a hemoragiilor la nivelul retinei, inclusiv in zona centrala, ce are rol in vederea colorata si a detaliilor. Aceste modificari duc la vedere incetosata si reprezinta un stadiu non-proliferativ al retinopatiei.

Ca „mecanism de aparare”, retina incearca sa amelioreze circulatia sangelui prin formarea de noi vase (stadiu proliferativ), dar acestea sunt anormale, fragile si se pot rupe, agravand de fapt starea retinei.

Care sunt factorii de risc?

Orice persoana cu diabet are risc sa dezvolte retinopatie diabetica. De obicei sunt afectati ambii ochi, iar cu cat persoana are de mai multi ani diabet, cu atat creste riscul de a dezvolta retinopatie diabetica, durata fiind cel mai important factor de risc. In timp, fara tratament corespunzator, aceasta duce la orbire.

Un alt factor important este controlul diabetului. Mentinerea unei glicemii corespunzatoare previne sau intarzie aparitia si progresia retinopatiei diabetice.

Sarcina reprezinta un factor ce poate accelera progresia retinopatiei diabetice. Se recomanda lunar un control oftalmologic daca pacienta este cunoscuta cu modificari retiniene specifice diabetului.

Alti factori de risc sunt hipertensiunea arteriala, bolile renale, hiperlipidemia, obezitatea si fumatul.

retinopatia diabeticaCare sunt simptomele retinopatiei diabetice?

In stadiile incipiente simptomele pot fi absente, iar uneori singurul simptom poate fi o vedere mai incetosata.

Simptomele principale ale retinopatiei diabetice ce pot sa apara sunt: scaderea progresiva a vederii atat la distanta cat si la aproape, de severitate variabila, afectarea vederii colorate, „musculite”/pete incolore plutitoare sau scaderea brusca si completa a vederii.

Care sunt complicatiile retinopatiei diabetice

 • Edemul macular diabetic – inflamatia maculei (zona centrala a retinei) cu diverse grade de afectare a vederii
 • Hemoragia in vitros – acumularea sangelui in interiorul ochiului, prin ruperea vaselor anormale retiniene cu afectarea vederii
 • Dezlipirea de retina – in formele de retinopatie proliferativa in care se formeaza o membrana care e strans atasata de retina si o poate tractiona
 • Glaucom – cresterea tensiunii intraoculare prin afectarea drenajului normal a fluidelor

Cum se poate preveni?

Prin controlul factorilor de risc:

 • Urmarea regimului si a tratamentului recomandat de medicul diabetolog, cu monitorizarea permanenta a glicemiei si a hemoglobinei glicate
 • Controlul tensiunii arteriale prin tratament corespunzator
 • Tratamentul hiperlipidemiei
 • Renuntarea la fumat
 • Scaderea in greutate in cazul obezitatii

Consulturile oftalmologice sunt recomandate astfel:

 • In diabetul de tip 1:
  • cel putin un consult anual sau mai frecvent, in functie de stadiul retinopatiei si de prezenta sau absenta complicatiilor.
 • In diabetul de tip 2:
  • forme usoare sau moderate non-proliferative – consult la 3-12 luni, in functie de modificarile retiniene;
  • forme severe non-proliferative sau orice tip de forma proliferativa – consult la 1-3 luni.

Cum se poate trata?

Tratament medicamentos – prin injectii intraoculare cu substante care opresc aparitia vaselor noi anormale si amelioreaza inflamatia de la nivelul retinei.

Tratament prin fotocoagulare retiniana (laser) – limitarea progresiei vaselor noi aparute, anormale si limitarea pierderii de fluide a vaselor deja afectate.

Tratament chirurgical – in cazul complicatiilor severe.

Articol redactat de doctor Diana Nacu, medic specialist oftalmolog in cadrul Centrului Medical Polinox.

Blog POLINOX

0747 654 669

Fii la curent cu articolele noastre de specialitate!

Articole Polinox

× Bine ati venit la Centrul medical Polinox!
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.