...

Obezitatea – nu doar un factor de risc, ci o boala cronica

Obezitatea

In ultimii ani, obezitatea a devenit din ce in ce mai frecventa. Observam acest lucru atat la nivelul tarii noastre, cat si la nivel mondial datorita stilului de viata modern. Acest stil de viata este caracterizat prin alimentatie nesanatoasa, stres, somn necorespunzator si sedentarism. Obezitatea a devenit astfel una din problemele majore de sanatate publica.

In tara noastra, in studiul ORO (Obezitatea in Romania) s-a evidentiat o prevalenta a supraponderii de 31% si a obezitatii de 21% la nivelul populatiei adulte. Aceasta prevalenta este intr-o continua crestere. La copii si la adolescenti prevalenta are, de asemenea, un trend ascendent. Este destul de usor sa castigam in greutate, chiar si cu un exces caloric mic, dar constant. De exemplu, un surplus caloric de 250 Kcal/zi va produce o crestere in greutate cu peste 1 kg/luna. Pierderile in greutate nu apar spontan, pentru a inlatura excesul ponderal fiind neaparata nevoie de un regim hipocaloric si de cresterea activitatii fizice.

Obezitatea – mai mult decât o problema esteticăComplicatii ale obezitatii

Obezitatea reprezintă mult mai mult decât o problemă estetică, mai mult chiar decat un simplu factor de risc pentru sanatate. Obezitatea este in sine o boală cronica care are consecinte negative asupra sanatatii, atat prin insasi prezenta sa, cat si prin complicatiile sale, care vor fi evidentiate ulterior in acest articol. In 1948, cand obezitatea a fost mentionata pentru prima data ca boala in Clasificarea Internatională a Bolilor, acest lucru a trecut aproape neobservat si neluat in considerare. La momentul actual,  Organizatia Mondiala a Sanatatii accentueaza faptul ca obezitatea este o boala cronica recidivanta, datorata unor factori multipli, atat genetici, cat si de mediu.

Principalele complicatii ale obezitatii sunt:

  • complicații metabolice: insulinorezistenta, prediabet, diabet zaharat, dislipidemie
  • boli vasculare, cardiovasculare si cerebrovasculare aterosclerotice, dar nu numai. Mentionam si cardiopatie ischemica cronică, infarct miocardic, accident vascular ischemic, fibrilatie atriala, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, insuficienta venoasa cronica (varice la nivelul membrelor inferioare), trombembolism venos
  • complicatii gastrointestinale: litiaza biliara, hernie hiatală, boala de reflux gastroesofagian
  • complicatii osteoarticulare: tulburari de statica vertebrala, artroze, lumbago
  • complicatii respiratorii: sindrom de apnee in somn, insuficienta respiratorie cronica
  • unele tipuri de cancer sunt mai frecvente la persoanele cu obezitate: cancerul de san, uter, prostata, colon
  • tulburari psihologice sau psihiatrie

Complicatii ale obezitatiiRiscuri ale obezitatii

Toate acestea duc la scaderea calitatii si a duratei vietii si la cresterea riscului de mortalitate, IMC-ul fiind direct corelat cu aceasta. De asemenea, mentionam ca obezitatea abdominala este asociata cu riscul de deces, chiar la un IMC normal.

Am enumerat aceste complicatii in speranta de a evidentia impactul pe care excesul ponderal il poate avea in vietile noastre. In plus, prin alegerile noastre corecte, constiente, constante si care duc la optimizarea stilului de viata (alegeri alimentare sanatoase si echilibrate, evitarea sedentarismului) putem influenta greutatea noastra. Este adevarat si ca uneori aceste masuri trebuie insotite de tratament medicamentos si chiar chirurgical. Si la fel de important este faptul ca obezitatea si supraponderea pot fi prevenite, iar masurile de preventie ar trebui sa inceapa inca din copilarie.

In ultimii ani s-a pus tot mai mult accentul pe îngrijirea persoanelor cu obezitate, in tara noastra. Recent (2022) au fost elaborate „Recomandarile pentru ingrijirea persoanelor cu obezitate”, de catre Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Societatea de Endocrinologie. Acest material este adresat tuturor medicilor, indiferent de specializare. Se fac eforturi pentru depistarea cat mai precoce a obezitatii si a supraponderii, precum si pentru constientizarea faptului ca obezitatea este o patologie cronica care necesita ingrijire si monitorizare medicala.

Speram si ne dorim ca lupta impotriva excesului ponderal sa aiba rezultatul dorit. Va incurajam pe toti sa continuati aceasta lupta, constienti fiind ca nu este deloc usoară, insa fiecare efort conteaza.

In cadrul Centrului Medical Polinox din Floresti, doamna doctor Larisa Cosier, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice va sta la dispozitie pentru informatii cu privire la obezitate.

Articol de Dr. Larisa Cosier, Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice

Blog POLINOX

0747 654 669

Fii la curent cu articolele noastre de specialitate!

Articole Polinox

× Bine ati venit la Centrul medical Polinox!
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.