Ecografia abdominala este o investigatie care foloseste ultrasunetele pentru a examina organele care se gasesc in interiorul abdomenului. Ecografia abdominala este o metoda de examinare total non-invaziva, nedureroasa si care nu iradiaza. Se poate efectua la pacientii de toate varstele si se poate repeta de cate ori este nevoie.
Aparatura ecografului contine un transductor (o sonda) care emite ultrasunete care este plasat pe pielea pacientului. Pentru un contact bun si pentru conducerea corecta a ultrasunetelor pana la nivelul structurilor abdominale se foloseste un gel special. Ultrasunetele se deplaseaza ulterior catre structurile abdomino-pelvine unde ele se “lovesc” de tesuturile acestora si creeaza astfel niste “ecouri” care sunt reflectate si mai apoi captate de catre acelasi transductor, transmise ecografului care proceseaza aceste unde si le transforma apoi intr-o imagine a organului examinat. Pe ecran apar asfel imagini in alb-negru si diferite scale de gri. Aceste imagini pot fi tiparite pe o hartie speciala pentru a fi inmanate pacientului.

Ce se poate examina cu ajutorul ecografiei abdomino-pelvine?
– organele din abdomen si pelvis: :ficat, cai biliare, pancreas, vezica biliara, splina, rinichi, glande suprarenale, uter, ovare si prostata
– dimensiunea organelor
– forma si structura organelor
– vascularizatia organelor a posibilelor formatiuni tumorale precum si a vaselor mari din abdomen (aorta, vena cava inferioara)
– existenta unor structur anormale in interiorul sau in vecintatea organelor cum ar fi: calculi, tumori, formatiuni chistice, malformatii, ganglioni limfatici etc
-prezenta lichidului (ascita) in interiorul cavitatii abdominale
– detectarea si monitorizarea sarcinii
Cum ne pregatim pentru ecografia abdominala?
Pentru o buna vizualizare in cadrul ecografiei abdominale se recomanda un repaus alimentar de minim 4 ore anterior si cu 1 zi inainte se recomanda a nu se consuma alimente sau bauturi care produc gaze (ex. carbogazoase, fructi si legume crude, dulicuri in exces). Uneori chiar daca se respecta regimul tot exista gaze in exces in abdomen, fapt care impiedica obtinerea unei imagini ecografice clare si in acest caz se recomanda tratament cu absorbante de gaze intestinale cateva zile anerior si reevaluare ulterioara.
Pentru buna examinare a organelor pelvine se recomanda consumul de apa (350-500 ml) cu 1-2 ore anterior astfel incat vezica urinara sa fie plina.
Cand se indica efectuarea unei ecografii abdominale?
- Simptomatologie digestiva: durere abdominala, varsaturi, greata, diaree , balonare etc
- Modificari ale examenului obiectiv al pacientului: paloare, colorarea in galben a tegumentelor (icter), palparea unei formatiui tumorale in abdomen sau pelvis, sau detectarea unor dimensiuni crescute ale organelor (ex splina marita)
- Diagnosticul unei litiaze biliare suspectate clinc sau a unei litiaze renale in caz de colica
- Modificari ale analizelor de sange (ale probelor de ficat, pancreas etc) sau urina (infectie urinara etc)
- Anemii
- Sindrom febril prelungit
- Evaluare unor posibile leziuni ale organelor dupa un traumatism/accident
- Stabilirea diagnosticului de sarcina/monitorizarea acesteia